Groene stroom in de lift

ARNHEM – Duurzame elektriciteit zit in de lift. Zowel de vraag als het aanbod stijgt, meldt elektriciteitstransporteur TenneT. Vooral omdat het afgelopen jaar veel particulieren zonnepanelen op hun dak plaatsten en zelf energie zijn gaan opwekken stonden er eind 2011 ruim 10.000 productie-installaties voor duurzame energie ingeschreven.

Dat is 36 procent meer dan het jaar ervoor.

Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van Certiq, de dochteronderneming van Tennet die certificaten uitgeeft voor energie die is opgewekt uit zon, wind, water en biomassa. Het aantal bewijzen van duurzaam opgewekte stroom kwam in 2011 uit op 11,1 miljoen, terwijl het in 2010 nog om 10,7 miljoen certificaten ging. Eerdere cijfers gaven al aan dat Nederlandse huishoudens en bedrijven steeds meer groene stroom zijn gaan gebruiken.

Bron: www.destentor.nl

Voor veel particulieren zullen zonnepanelen een interessante investering zijn. Kijkt u eens rond in ons assortiment kant en klare pakketjes of neemt u contact met ons op voor een offerte. Indien gewenst leggen wij onze offerte naast uw huidige energierekening en berekenen wij uw voordeel.

Rabobank richt zich op toekomst

Super duurzaam kantoor is voor nieuwe generatie

GORINCHEM – Onder de symfonische klanken van Vivaldi’s Vier Jaargetijden dragen de medewerkers van het splinternieuwe Rabobank kantoorgebouw in Gorinchem-Oost lange linten in de feestelijke kleuren rood, wit, blauw en oranje de zaal binnen. Daar worden ze samen met de directie verbonden tot één kleurrijke strik, verbinden en verbondenheid symboliserend.

De officiële opening van het kantoorgebouw Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost, vorige week vrijdag, krijgt zo een zekere emotie mee. Rabobank Nederland kiest heel bewust voor duurzaamheid; met het oog op de generaties die komen, maar ook als voorbeeld voor het bedrijfsleven.

Directeur duurzaamheid Bas Rüter van Rabobank Nederland maakt dat in zijn toespraak in het kort duidelijk. “We hebben ‘people, planet en profit’ hoog in het vaandel staan. Het zijn ook zakelijke overwegingen om voor duurzaamheid te kiezen. Door schaarste van grondstoffen zijn prijzen instabiel, het klimaat verandert, evenals de bevolkingsgroei. Als mondiale food- en agribank is er nog veel te doen op het gebied van schone energie, bevordering van participatie en lokale betrokkenheid.”

Directeur Piet Hoogendoorn van Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost kijkt trots de zaal in en heet de enkele honderden gasten welkom. “De uitdaging is de nieuwe, jonge mensen te binden. Zij leven anders dan wij, met nieuwe, snelle communicatievormen. Ondernemend en zelfstandig. Dit gebouw is het nieuwe thuis waar zij de ruimte krijgen. Het Gildenhuis zorgde vroeger voor de nieuwe generatie, dat doen wij als Rabogilde ook. De software veroorzaakt een cultuurverandering. Er wordt flexibel gewerkt met 24/7 dienstverlening. We laten regels los en geven vertrouwen.”

Het nieuwe kantoor is het meest energiezuinige en duurzame in Gorinchem, met warmte/koude opslag in de grond, zonnepanelen en door tele- en flexwerken worden veel minder kilometers gereden. Burgemeester Piet IJssels benadrukt dat duurzaamheid helemaal geen ‘linkse hobby’ is. “Als gemeente proberen we ook ons steentje bij te dragen met een duurzaamheidsparagraaf in de bouwverordening, subsidie voor zonnepanelen en de nieuwe huizen in Hoog Dalem zijn aangesloten op een collectief bronwaternet met warmteterugwinning. Duurzaamheid heeft de toekomst. We moeten zo denken en doen.”

De aanwezigen zijn vervolgens getrakteerd op een mini-seminar van weervrouw en columniste Helga van Leur. Zij neemt vlotjes de toestand van de aarde door, toont zelfgemaakte beelden van het smeltende ijs op Groenland en de autorace op zonne-energie in Australië. Het klimaat verandert. Een serieuze zaak luchtig verteld met respect voor de Indianen, die het allang wisten: ‘We hebben de aarde niet geërfd van onze voorouders, maar te leen van onze nazaten’.

Bron: www.destadgorinchem.nl

Juist op nieuwe woningen en bedrijfspanden kunnen zonnepanelen zeer goed uit. De investering wordt over soms wel 30 jaar afgeschreven, omdat de lening/hypotheek zo lang doorloopt. Ook zonnepanelen kunnen zo lang meegaan. Salland Solar berekent voor u het voordeel en levert u er een passende offerte bij.

Particulieren delen hun ervaring met zonnepanelen tijdens de Solar Days

Zonne-energie is de laatste maanden veel in het nieuws. Vooral omdat de aanschaf van zonnepanelen tegenwoordig ook zonder subsidie financieel aantrekkelijk is voor particulieren. Niet iedereen weet echter wat er bij komt kijken om zonnepanelen op het eigen dak te plaatsen. Of beter: hoe eenvoudig het is zelf zonne-energie op te wekken. En dat kan in de vorm van stroom (zon-pv) of thermisch (zonneboilers).

Om die reden worden jaarlijks door heel Europa de Solar Days georganiseerd. Particulieren doen hier aan mee door hun huis open te stellen voor particulieren die meer willen weten over zonne-energie, zonder direct bij een leverancier aan te hoeven kloppen.

Goede ervaring met zonne-energie

Bijna 200 enthousiastelingen stellen tijdens de tweede week van mei hun huis open voor belangstellenden. Ze hebben zelf al langere tijd zonnepanelen en willen hun goede ervaringen met zonne-energie graag delen met buurtgenoten. Om anderen die overwegen zelf zonnepanelen aan te schaffen net dat laatste zetje te geven.

Bezoekers kunnen vragen stellen en zien hoe een zonnestroom installatie werkt. De gastheren en -vrouwen zullen vertellen waarom zij voor zonne-energie hebben gekozen, hoe makkelijk de installatie en het gebruik is en wat het hun oplevert. Daarnaast kan op de website van de Solar Days veel relevante informatie over zonne-energie gevonden worden: www.solardays.nl.

Wat zijn de Solar Days?

De Solar Days zijn een Europees evenement dat nu al voor het derde opeenvolgende jaar wordt georganiseerd. Tijdens European Solar Days van 5 t/m 13 mei vinden door heel Europa duizenden evenementen plaats om bedrijven, overheden en particulieren te informeren over het gebruik van de zon als belangrijke en aantrekkelijke energiebron.

In Nederland worden de Solar Days georganiseerd door een samenwerkingsverband van Holland Solar (brancheorganisatie voor zonne-energie), ODE (organisatie voor duurzame energie), Duurzame Buren, Zon op Nederland, Uneto-VNI (branche organisatie voor installateurs), het Solar Magazine en AgentschapNL. Meer informatie is te vinden op solardays.nl.

Bron: www.stadtiel.nl

Milieudefensie blij met begrotingsakkoord

Milieudefensie is blij met het akkoord dat GroenLinks, D66 en de ChristenUnie gisteren hebben gesloten met VVD en CDA.

Directeur van Milieudefensie Hans Berkhuizen: “Anderhalf jaar aan afbraakbeleid op natuur en milieu wordt in twee dagen grotendeels teruggedraaid en er worden ook nog eens concrete stappen vooruit gezet.”

De milieuorganisatie is tevreden met de groene maatregelen in het akkoord. In het akkoord wordt er 200 miljoen extra voor natuur uitgetrokken. Daarnaast wordt de BTW op zonnepanelen verlaagd en komt er een vergroening van het belastingstelsel, onder meer door een extra belasting voor kolencentrales. Ook wordt zwaar vrachtverkeer extra belast door het eurovignet, een verplicht certificaat voor vrachtwagens
van twaalfduizend kilo of zwaarder, duurder te maken en wordt de onbelaste reiskostenvergoeding afgeschaft.

Berkhuizen: “De vervuiler laten betalen is niet alleen een manier om te bezuinigen, maar ook een prikkel voor het vergroenen van de economie en dat is uiteindelijk in het belang van ons allemaal.”

Bron: www.blikopnieuws.nl

Wachten op belastingvoordeel lijkt weinig nut te hebben

Voor veel particulieren zullen zonnepanelen nu al een interessante investering zijn. Wachten tot de belastingtarieven zijn gedaald heeft weinig nut. Wie nu investeert in zonnepanelen, heeft het prijsverschil waarschijnlijk al terugverdiend tegen de tijd dat de belastingschijven daadwerkelijk zijn aangepast. Kijkt u eens rond in ons assortiment kant en klare pakketjes of neemt u contact met ons op voor een offerte. Indien gewenst leggen wij onze offerte naast uw huidige energierekening en berekenen wij uw voordeel.

Bewust & Duurzaam Wonen Fair in Hardenberg

Zijn Hardenberg en haar inwoners een beetje duurzaam? Je ziet hier geen windmolens in het landschap staan en weinig zonnepanelen op daken. Zeker als je het vergelijkt met buurland Duitsland, waar net langs de grens windmolenparkjes zijn verrezen en op vele woningen, schuren en bedrijfsgebouwen energiebrengende panelen liggen. Wordt de straat in Hardenberg verlicht met energiezuinige LED-verlichting?

De zaterdag gehouden Bewust & Duurzaam Wonen Fair biedt de nodige informatie. Over bijvoorbeeld het in aanbouw zijnde gemeentehuis. Een blik op dat gemeentelijk paradepaardje leert dat bij de plannen en de bouw vooral het begrip duurzaam erg bepalend is geweest. Volgens de ontwerpers is de bouw, door vorm, gekozen materialen, het transparante en parkachtige karakter in en rond het gebouw, helemaal gebaseerd op duurzaamheid. Het moet dan ook ‘het meest duurzame gemeentehuis van Nederland’ worden. Vinden experts dat predikaat terecht? Volgens Rob Hamer van het servicepunt Bewust Duurzaam Thuis, dat straks in het nieuwe gemeentehuis onderdak krijgt, is dat zeker het geval. “Bij alles is gedacht aan duurzaamheid. Voor de verlichting van het hele gebouw wordt gebruik gemaakt van led-lampen en dat is reeds toegepast in de parkeergarage in het centrum.” Ook bij theater De Voorveghter zit het snor met het bewustzijn rond duurzaamheid. Volgens directeur Jan Kroezen, even wandelend over de fair, worden er in de nabije toekomst zonnepanelen op het theater geplaatst.

Bron: www.destentor.nl

Kijkt u gerust eens rond op deze beurs, vraagt u ook eens offertes voor zonnepanelen op bij onze concurrenten en vergelijk die dan met de prijzen op onze site. Wij bieden u graag een concurrerende offerte aan, inclusief een berekening van uw financiele voordeel.

Schuitemaker Rijssen investeert in zonnepanelen op nieuwbouwpand

RIJSSEN – De melkprijs is momenteel hoog. Dus heeft Schuitemaker, als producent van landbouwmachines, geen last van de economische crisis. Het Rijssense bedrijf investeert aan de Morsweg fors in nieuwbouw, mét zonnepanelen.

Tussen het kantoor en de rest van het bedrijf is nu een gapend gat. De fundering van de nieuwe hal is inmiddels gereed. „De vrijdag de bouwvak moet alles klaar zijn. Dan willen we in de nieuw kantine een biertje drinken”, merkt algemeen directeur Jeroen Tuik van Schuitemaker lachend op. De nieuwbouw, met een oppervlakte van 2600 vierkante meter en een hoogte van 9 meter, geeft Schuitemaker de ruimte die het bedrijf nodig heeft. „De oude hallen, die zijn gesloopt, waren 50 jaar oud. Economisch op”, geeft Tuik aan.

Bron: www.tctubantia.nl

Dankzij fiscale stimulering (middels de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de energieinvesteringsaftrek) zijn zonnepanelen een interessante investering voor veel bedrijven. Neemt u contact op met Salland Solar voor een vrijblijvende offerte inclusief een fiscale berekening waar ook uw accountant mee verder kan!

Schagen krijgt energiezuinig project ’Zon in de Kop’

SCHAGEN – Het plan heet ’Zon in de Kop’ en kan burgers en bedrijven een rendement van vijftien tot 25 procent op het energieverbruik opleveren.

Plaatselijke ondernemers zijn enthousiast over het project ’Zon in de Kop’. Hierbij zijn onder meer de HVC, de Noord-Hollandse Energiecoöperatie en de gemeente Schagen betrokken. Doel is de aanschaf van zonnepanelen in Schagen dichter bij de burger en bedrijven te brengen. In het plan gaat men uit van een rendement van vijftien procent voor de burger, uitgaande van gelijkblijvende energieprijzen. Velen veronderstellen dat die prijzen juist een vlucht zullen nemen.

Rendement van 15%

De zonnepanelen hebben een levensduur van zo’n 25 jaar en een garantie van tien jaar. Daarmee komt het rendement op vijftien procent. Voor ondernemers is het plan volgens de berekeningen nog interessanter in verband met fiscale faciliteiten en subsidiemogelijkheden. Er wordt in dat geval zelfs gerekend met een terugverdienperiode van vier jaar, terwijl die voor particulieren op een jaar of acht wordt gesteld.

Wethouder Jos Beemsterboer is een van de trekkers van het project: “We komen er in de eerste of tweede week van mei mee naar buiten. Ik ben er heel blij mee, omdat het goed is voor de regionale werkgelegenheid. Het past ook goed in de millenniumdoelstelling van onze gemeente. En burgers en bedrijfsleven hebben er voordeel van.”

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl

Wilt u meer weten over zonnepanelen of uw rendement op zonne-energie berekend krijgen? Neemt u dan contact op met Salland Solar. Wij helpen u graag verder.

Subsidie bedrijven, scholen en verenigingen in Gelderland voor zonnepanelen

ARNHEM – De provincie wil de aanleg van zonnepanelen op daken van scholen, verenigingen en bedrijven gaan stimuleren.

Een motie van GroenLinks kreeg woensdag genoeg steun van Provinciale Staten. Volgens GroenLinks is zonne-energie voor burgers rendabel, maar is dat voor bedrijven, scholen en instellingen door bepaalde regels niet het geval. Provinciale subsidie zou dat moeten oplossen.

De provincie kan daar de zeven miljoen euro voor gebruiken, die zij terugkreeg van de gesloten zonnecelfoliefabriek Helianthos in Arnhem.

Bron: www.omroepgelderland.nl

Meer informatie? Neem contact op voor een vrijblijvende offerte. Wij zorgen daarbij ook dat u inzicht kunt krijgen in subsidiemogelijkheden.

Rotterdam uitgeroepen tot Solar City 2012

Rotterdam wordt op 7 mei benoemd tot Solar City 2012 en is hiermee het officiële startpunt van de landelijke manifestatie Solar Days. In Rotterdam gaan actieve burgers en organisaties, bij wie zonne-energie hoog op de agenda staat, in debat.

Tijdens deze manifestatie, live te volgen via een twitterbroadcast, [hashtag]SolarDaysNL krijgen aanwezige beleidsmakers te horen wat er nodig is voor bewoners om energie op te wekken in hun buurt. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de partners van de Solar Days in nauwe samenwerking met het Rotterdam Climate Initiative.

Solar Days 5 t/m 13 mei

Tijdens de Solar Days zijn er in het hele land evenementen, georganiseerd door burgers, overheidsinstellingen en bedrijven waarbij u welkom bent om te zien hoe u zelf energie kunt opwekken met behulp van de zonne-energie. Investeren in zonnepanelen of zonneboilers was nog nooit zo interessant! En dat blijkt ook uit de vele initiatieven die door het hele land en ook in Rotterdam ontstaan.

Bron: www.nieuwsbank.nl

Meer informatie over zonnepanelen en waarom investeren in zonne-energie nog nooit zo interessant was? Neemt u gerust contact met ons op via info@sallandsolar.nl of via ons contactformulier.

Zonnepanelen op stadhuis gemeente Neder-Betuwe

De gemeente Neder-Betuwe gaat 82 zonnepanelen (20 kWp) plaatsen op het dak van het gemeentehuis in Opheusden. Wethouder Martin Schuurman van de gemeente Neder-Betuwe: “Een prachtige en concrete invulling van onze duurzaamheidsambitie.”

Duurzaamheid verweven in plannen

De gemeente Neder-Betuwe heeft recentelijk een aanbouw van haar stadhuis gerealiseerd en heeft het thema duurzaamheid verweven in haar plannen.

De installatie van 82 aan elkaar geschakelde panelen levert met een vermogen van twintig kilowattpiek genoeg stroom op voor vijf huishoudens. Dankzij de zonnestroominstallatie reduceert de gemeente Neder-Betuwe haar jaarlijkse CO2-uitstoot met ruim acht ton. Tegelijkertijd hoopt zij burgers en bedrijven te stimuleren om ook van zonne-energie gebruik te maken.

Bron: www.duurzaamgebouwd.nl

Ook weten of zonnepanelen voor u rendabel zijn?

Wilt u ook zonnepanelen op uw woning of bedrijfspand, of wilt u weten of het voor u ook rendabel is? Neemt u dan contact op met ons. Wij helpen u vrijblijvend verder.